Węglowodany

Węglowodany są jednym z podstawowych składników pokarmowych, które dostarczają organizmowi energię potrzebną do funkcjonowania. Są to cukry, które znajdują się we wszystkich powszechnie dostępnych produktach spożywczych, takich jak chleb, makaron, ziemniaki, ryż, owoce, czy warzywa. Można podzielić je na dwa rodzaje: proste i złożone.

Węglowodany proste to cukry, które są szybko trawione i wchłaniane przez organizm. Znajdują się w produktach słodkich, takich jak cukier rafinowany, miód, dżemy, syrop glukozowo-fruktozowy czy słodycze. Są one szybkim źródłem energii, ale jednocześnie spożywanie zbyt wielu węglowodanów prostych powodują szybkie wzrosty poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do uczucia zmęczenia i braku koncentracji, a przy nadmiernym spożyciu zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych.

Z kolei węglowodany złożone to dłuższe łańcuchy cukrów, które są trawione i wchłaniane przez organizm wolniej. Ulegają rozkładu na prostsze cząsteczki glukozy, która jest transportowana do tkanek organizmu, gdzie jest wykorzystywana do produkcji energii. Glukoza jest również ważna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Węglowodany złożone są bardziej skomplikowanym źródłem energii, ale jednocześnie powodują mniejsze i bardziej stabilne wzrosty poziomu cukru we krwi, co pozwala na utrzymanie stałego poziomu energii i lepsze samopoczucie.

Błonnik

Do grupy węglowodanów należy również błonnik pokarmowy, który odgrywa bardzo ważną rolę w żywieniu. Definicja mówi, że jest to pozostałość komórek roślinnych odpornych na działanie enzymów trawiennych człowieka, nazywany też włóknem pokarmowym. Jest naturalnym składnikiem owoców, warzyw, nasion i zbóż. W związku z tym, że nie jest trawiony przez organizm człowieka, nie jest substancją odżywczą. Jest jednak bardzo ważnym składnikiem diety, ponieważ wpływa na wiele funkcji fizjologicznych, takich jak trawienie, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga utrzymać zdrowie układu pokarmowego.

Na błonnik składają się substancje rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Warto znać różnice między tymi dwoma rodzajami błonnika, ponieważ każdy z nich ma odmienne właściwości.

Błonnik rozpuszczalny. Pęcznieje w obecności dostatecznej ilości wody, więc skutecznie zwiększa uczucie sytości. Ma właściwości obniżania stężenia cholesterolu we krwi, ponieważ zwiększa wydalanie tłuszczów, oraz pomaga w utrzymaniu stabilnego stężenia glukozy. Spowalnia przechodzenie treści pokarmowej przez jelita, przez co ma działanie zapobiegające biegunce. Jego źródła to np. płatki i otręby owsiane, soczewica, fasola, suszony groch, jabłka, pomarańcze, gruszki, truskawki, jagody, ogórki, seler, marchew, orzechy, nasiona lnu.

Błonnik nierozpuszczalny. Ma właściwości sycące, zmniejsza ilość energii dostarczonej z pożywieniem. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych, przeciwdziała zaparciom oraz nowotworom jelita grubego, poprzez przyspieszenie przechodzenia treści pokarmowej przez jelita. Znajduje się w produktach pełnoziarnistych (przygotowanych z ziaren zawierających otoczkę), otrębach pszennych, jęczmieniu, orzechach, kaszy kuskus, brązowym ryżu, cukinii, selerze, brokułach, kapuście, cebuli, pomidorach, marchwi, ogórku, fasoli szparagowej, ciemnych warzywach liściastych, rodzynkach, winogronach, owocach jedzonych razem z pestkami i skórką.

Zgodnie z zaleceniami dorosłe osoby powinny spożywać co najmniej 25-40 gramów błonnika pokarmowego dziennie. Niskie spożycie błonnika jest przyczyną zaparć. Zbyt wysokie spożycie również może wywołać zaparcia, przy niedostatecznym spożyciu wody. Inne konsekwencje nadmiaru błonnika to wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, podrażnienie jelit, niedobory pokarmowe na skutek utrudnionego wchłaniania. Zawsze należy pamiętać, aby ilość błonnika w diecie zwiększać stopniowo i równocześnie zadbać o zwiększone spożycie wody.

2019-2027 Twórczy Umysł™ | Polityka Prywatności i Plików Cookies | Regulamin | email: izabella@tworczyumysl.pl